Ga terug

Overige artikelen

incassoburo-of-deurwaarderskantoor-aan-wie-geef-ik-mijn-vordering-uit-handen 01-11-2017

Incassoburo of deurwaarderskantoor; aan wie geef ik mijn vordering uit handen?

Iedere ondernemer loopt er wel eens tegenaan: een (te) lang openstaande factuur. Wat nu?
Om te beginnen kunt u zelf al het één en ander doen om betalingsachterstanden tegen te gaan. Voer een degelijke administratie en bewaak de vervaltermijnen van facturen. Zorg ervoor dat u de goede tekst gebruikt bij uw laatste aanmaning. Vooral als u zaken doet met consumenten luistert dat nauw. Op onze website vindt u onder de button “incassokosten bereken” een voorbeeld van zo’n zogenaamde WIK-brief, die voldoet aan de vereisten van de Wet Incassokosten en aan de meest recente uitspraken van rechters hierover.

Als er dan nog niet wordt betaald, doet u er goed aan om een deurwaarder in te schakelen. Waarom een deurwaarder en niet een incassoburo? Omdat een deurwaarderskantoor alles voor u onder één dak heeft. Dit is voor u de “one stop shop” op het gebied van het incasseren van vorderingen. U kunt er terecht voor een schriftelijke sommatie tot betaling, voor het voeren van een gerechtelijke procedure en ook voor de tenuitvoerlegging van dit bij de rechter verkregen vonnis. Dat is het grote verschil met een incassoburo, dat voor u niet meer kan doen dan naar uw debiteur bellen en schrijven. Zelfs een advocaat, die natuurlijk wel voor u kan procederen, zal met zijn voor u behaalde vonnis alsnog naar een deurwaarder moeten stappen. Waarom? Omdat in Nederland alleen een deurwaarder een vonnis ten uitvoer kan leggen. Dat is, met een duur woord, zijn monopolie. Dat wil zeggen dat een deurwaarder van een debiteur betaling  kan afdwingen door het leggen van beslagen.

Als een deurwaarder de vordering van begin af aan van u uit handen heeft gekregen, betaalt uw debiteur de beloning voor de deurwaarder in de vorm van incassokosten, waarmee de vordering is verhoogd. Die kosten worden, naast de hoofdsom en de proceskosten, ook door de rechter in het tegen uw debiteur behaalde vonnis meegenomen in de betalingsveroordeling.

Als uw vordering pas na vonnis, bijvoorbeeld via een advocaat, bij de deurwaarder terecht komt, zijn de incassokosten al vergeven aan die tussenpersoon en zal de deurwaarder zijn beloning over de voor u geïncasseerde bedragen volgens een staffel bij u in rekening brengen. Dat gaat dan af van de voor u geïnde hoofdsom en dat is jammer!

Direct naar een deurwaarderskantoor stappen is dus de beste keuze voor u: de “one stop shop”- aanpak ontzorgt en is goedkoper. Bovendien is het onze “core business”; er is geen grotere expert denkbaar voor het innen van vorderingen dan een deurwaarder!

Als u nog vragen heeft over de gang van zaken bij het uit handen geven van uw vorderingen, aarzel dan niet en neem contact met ons op of upload uw incasso opdracht.