Ga terug

Overige artikelen

de-deurwaarder-legt-beslag-op-een-huisdier-mag-dat-wel- 06-06-2016

DE DEURWAARDER LEGT BESLAG OP EEN HUISDIER. MAG DAT WEL?

Het komt met enige regelmaat op het pad van een deurwaarder. Tijdens het leggen van een beslag op de inboedel van een huis komt er een vrolijke viervoeter aanwandelen of staat er in de woonkamer een kooi met exotische vogels of,  jawel, een terrarium met slangen. Grote consternatie als het huisdier vervolgens wordt genoteerd en er wordt aangekondigd dat ook het huisdier in beslag is genomen. “Dat kan toch zomaar niet?”, is dan meestal de reactie. Maar dat kan wel degelijk! Maar niet zomaar.

Voor beslag heb je een rechterlijke beslissing nodig of een dwangbevel van de overheid, beiden een zogeheten “executoriale titel”. Nadat de executoriale titel door een deurwaarder aan de schuldenaar is uitgereikt voorzien van een bevel om tot betaling over te gaan en deze wordt genegeerd dan kan de deurwaarder alle ter beschikking staande executiemiddelen ter hand nemen. Een beslag op de inboedel is zo’n executiemiddel.

Een huisdier is geen door de wet erkende aparte categorie, maar valt onder de noemer “roerende zaken”. Een huisdier wordt dus gelijk gesteld aan een stoel, een tafel, een wasmachine, een koelkast etc. Van roerende zaken wordt de bezitter geacht eigenaar te zijn. Dat wil zeggen dat als er een huisdier wordt aangetroffen bij een schuldenaar, de deurwaarder er van uit mag gaan dat het huisdier van de schuldenaar is.

Een zeer terechte vraag is “wat levert zo’n dier nou op bij een executoriale verkoop?” Een beslag en verkoop van in beslag genomen spullen moet wel zin hebben. Als er dus een oude rode je-weet-wel-kater in beslag is genomen dan moet je geen hoge verwachtingen hebben qua opbrengst.

Als er tijdens een boedelbeslag een paar prachtige Bengaal katten met stamboom worden aangetroffen of een heuse kennel in de tuin met duidelijke foktrekjes dan wordt dit een heel ander verhaal. Dan heb je het echt over vermogensbestanddelen die in een executieverkoop geld opleveren.

Kortom: een deurwaarder kan én mag een huisdier in beslag nemen, maar dan wel met oog voor de doeleinden daarvan.

Heeft u vragen over wat u zojuist heeft gelezen? Neem gerust contact met ons op!